Skip to main content Door naar footer

Hoeveel laadpalen zijn er in Nederland?

19-11-2024

Nieuws

Dat Nederland bereid is om elektrisch te rijden is duidelijk. Ruim 33% van de nieuw gekochte personenauto’s zijn elektrisch. Echter om elektrisch te kunnen rijden heeft u ook laadpalen nodig om ze op te laden. Hoeveel laadpalen zijn er eigenlijk in Nederland?

Vorige maand tikte Nederland net niet de 800.000 aan met het aantal laadpalen. Dit zijn alle laadpalen bij elkaar opgeteld.

Hoeveel publieke laadpalen zijn er in Nederland momenteel?

Als we alleen kijken naar het aantal publieke laadpalen in Nederland liggen we momenteel op 108.000. Dit zijn laadpalen waar iedereen de auto kan opladen én dat ze in de openbare ruimtes staan. Dit is ruim 17% meer dan vorig jaar. Een flinke stijging dus.

Daarbij komen nog eens de 61.000 semi-publieke laadpalen. Dit zijn ook laadpalen die publiekelijk toegankelijk zijn, maar die niet in de openbare ruimtes staan. Denk bijvoorbeeld aan de laadpaal die op het parkeerterrein van een bouwmarkt staat.

Zijn er voldoende laadpalen ten opzichte van auto’s?

Alleen weten hoeveel laadpalen er in Nederland zijn geeft nog niet een compleet beeld. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel laadpalen er zijn ten opzichte van het aantal elektrische auto’s.

In oktober 2024 waren er bijna 532.000 elektrische personenauto’s, ongeveer 33.000 lichte bedrijfsvoertuigen en 1.100 zware bedrijfsvoertuigen. Met een totaal van bijna 800.000 laadpalen (inclusief privé installaties) zijn er meer laadstations dan auto’s.

Hoe doet Nederland het in vergelijking met de rest van Europa?

Met de hoeveelheid laadpalen die we in ons land hebben zijn we ook gelijk koploper. In geen enkel ander land in de Europese Unie zijn er zoveel laadpalen als in Nederland. Bijna 30% van alle laadpunten staat in ons land. We nemen daarmee een voorbeeldpositie in vergelijking met de rest van Europa.

Hoe komen laadpalen tot stand?

Bedrijven en particulieren kunnen zelf hun laadpaal laten plaatsen. De SGZE helpt hierbij door het dekken van de aanbetaling. Omdat het om grote bedragen gaat is het slim om uzelf te beschermen tegen eventuele faillissementen.

De rest wordt geplaatst door regionale overheden. Om te zien of er genoeg dekking is, kijkt het NAL naar of een laadpunt op loopafstand beschikbaar is, met uitzondering van het landelijke gebied. Volgens deze meting is Nederland voor 80% gedekt.

Terug naar overzicht