Nederland is een Europese koploper op het gebied van zonnepanelen
22-08-2022
Nieuws
Nederland is een Europese koploper op het gebied van zonnepanelen, maar hoe kan deze situatie verbeterd worden? Na een aanzienlijke inhaalslag behoort Nederland nu tot de kopgroep in Europa als het gaat om opgewekte zonne-energie. De stijgende energieprijzen hebben geleid tot meer interesse in zonnepanelen, maar door de enorme vraag naar deze technologie, is de limiet bereikt van wat er op korte termijn mogelijk is. Momenteel hebben ongeveer anderhalf miljoen Nederlandse woningen zonnepanelen, volgens Techniek Nederland. Dit betekent dat ongeveer een op de vijf huizen beschikt over panelen op het dak. Nederland staat hiermee bovenaan in Europa als het gaat om geïnstalleerd vermogen zonne-energie per persoon, volgens SolarPower Europe
Hoewel Nederland minder zon en ruimte heeft voor zonnepanelen dan veel andere landen, heeft het onverwachte koploperstatus bereikt. Volgens Wim Sinke, voormalig hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam, hebben we van ons nadeel een voordeel gemaakt door creatief om te gaan met de ruimte die we hebben. Daarnaast hebben gunstige stimuleringsregelingen voor duurzame energieproductie en een meer betrokken bevolking bijgedragen aan de stijging op de ranglijsten. Ook kan Nederland zich relatief welvarend veroorloven om zonnepanelen te installeren.
2% zonne-energie
Nederland doet het relatief goed in Europa, maar in 2021 werd slechts 2,1% van het totale energieverbruik van het land gedekt door zonne-energie. Als we bijvoorbeeld kijken naar de totale energiebehoefte zoals warmte, komt bijna 14% uit hernieuwbare bronnen. “Hieruit blijkt dat we grote problemen hebben in Nederland en in Europa”, zegt Van Hoof. “Ik denk vooral dat de gascrisis een wake-up call is die we echt nodig hebben om de verduurzaming van ons energiesysteem te versnellen.”
Duurzaamheid is extra urgent nu de Europese Commissie vanwege de oorlog in Oekraïne het Russische gas wil afschaffen. Brussel verwacht de snelste resultaten van zonne-energie. Volgens sommige schattingen zouden zonnepanelen op het dak uiteindelijk 25% van de Europese elektriciteitsvraag kunnen opwekken, schreef de commissie. Zo moeten in 2025 alle nieuwe grote gebouwen voorzien zijn van zonnepanelen en na 2029 alle nieuwe appartementsgebouwen met zonnepanelen. elektriciteitsnetten, omvormers, installateurs
Het is dan ook duidelijk dat er meer zonnepanelen geplaatst moeten worden om aan het klimaatplan te voldoen. Er zijn echter hobbels op de weg. Als een overbelast elektriciteitsnet. Op veel plaatsen kunnen nieuwe zonneparken niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Ook worden particuliere zonnepanelen uitgeschakeld om te voorkomen dat de energieproductie te hoog wordt en de spanning op het net te hoog oploopt, waardoor de panelen beschadigd raken. Dan verliest het individu geld. Momenteel is ook het tekort aan zogenaamde omvormers een probleem. Dergelijke apparaten zijn nodig om de opgewekte elektriciteit geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik, maar de microchips die ze bevatten zijn moeilijk te vinden. Sommige installateurs hebben bevestigd dat ze momenteel panelen hebben geïnstalleerd die pas werken als de omvormer weer beschikbaar is. Het is een gebrek aan geschikt personeel. Ook het tekort aan installateurs wordt steeds groter. “De vraag naar zonnepanelen zal blijven groeien, dus die zal niet snel verdwijnen”, zegt Van Hoof. Het vinden van nieuwe installateurs voor zonnepanelen is niet genoeg, zegt hij.
Bron: NOS Nieuws - Dinsdag 2 augustus 2022
Terug naar overzicht