Skip to main content Door naar footer

De opkomst van zonnepanelen heeft ook een keerzijde

02-06-2023

Nieuws

De stijgende populariteit van zonnepanelen heeft een ongelukkig neveneffect: het gebrek aan gekwalificeerde installateurs heeft geleid tot een toename van oplichters. Dit is een gevaarlijke situatie, omdat verkeerd geïnstalleerde panelen brand of kortsluiting kunnen veroorzaken. In de afgelopen twee jaar is het aantal klachten over zonnepanelen bij rechtsbijstandverzekeraars meer dan verdubbeld.

Door de hoge energieprijzen is de vraag naar zonnepanelen sterk gestegen. Mensen worden verleid door stimuleringsmaatregelen van de overheid om ze te laten installeren, bewust of onbewust.

Kortsluiting in de meterkast

Richard van der Stouwe liet in december 2021 negen panelen op zijn dak installeren, nadat hij een advertentie had ontvangen waarin hij een makkelijke manier beloofde om de btw terug te vragen. Zes maanden later, terwijl hij op zijn bank lag te relaxen, begon er rook uit zijn stoppenkast te komen. Gelukkig kon hij, omdat hij bij de brandweer werkt, het vuur blussen zonder geëlektrocuteerd te worden. Hij kon niet voorkomen dat de rook zich verspreidde naar de badkamer, waardoor de muren en spullen beschadigd raakten. Hij had zijn huis pas onlangs gerenoveerd.

Volgens het brandrapport hadden de installateurs te veel plastic van een elektriciteitskabel gestript. Toen de zon fel scheen, werden de draden te heet en vloog het geheel uiteindelijk in brand. Van der Stouwe kreeg slechts een schamele verontschuldiging van het installatiebedrijf en zijn eigen verzekering dekte de schade.

Kies een betrouwbare installateur

Van der Stouwe waarschuwt dat het belangrijk is dat consumenten zich goed laten informeren. Hij stelt dat het voor een leek niet mogelijk is om te beoordelen of ze te maken hebben met een betrouwbare installateur en of de installatie goed is uitgevoerd.

Op zijn werkplek gebruiken ze de "Veilig Huis Check" die tips geeft over hoe je verantwoord aan je huis kunt werken. Een van de belangrijkste tips is het kiezen van een betrouwbare installateur. Dit is niet vanzelfsprekend, want iedereen kan zonnepanelen installeren en er is geen opleiding of certificaat nodig.

Tien jaar geleden waren er maar zo'n zevenhonderd bedrijven waar je een zonnepaneel kon laten installeren, maar dit jaar zijn dat er meer dan 6500, waarvan slechts 800 erkende installatiebedrijven zijn die lid zijn van de vereniging Techniek Nederland.

Toename van klachten

Niet alleen het aantal bedrijven is de afgelopen jaren explosief gestegen, ook het aantal incidenten en klachten is toegenomen. Vorig jaar zijn er 74 meldingen gedaan van brand, blikseminslag of explosies van zonnestroominstallaties.

Volgens de brandweer is dit slechts een klein deel van het probleem, omdat kleine incidenten niet in de statistieken worden opgenomen. RTL Nieuws ontdekte dat legale verzekeraars worden overspoeld met klachten, niet alleen over branden en kortsluiting, maar ook over klanten die niet de zonnepanelen krijgen waarvoor ze hebben betaald, foutieve montage en beloofde besparingen die niet uitkomen. DAS verdubbelde bijna van iets meer dan 450 in 2020 naar bijna 800 in 2021. Arag behandelde in 2022 698 geschillen, vier keer meer dan in 2020. In 2020 kreeg de Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) 803 klachten over zonnepanelen, terwijl dit aantal in het daaropvolgende jaar meer dan verdubbelde tot ruim 1800 klachten. In de eerste vijf maanden van dit jaar alleen al heeft de SAR 1.131 klachten ontvangen over zonnepanelen.

Beunhazen actief

Lennaert Steendam van SAR merkte op dat ze een aantal oplichters in het veld hebben zien opereren. Niet iedereen is gekwalificeerd en het is helaas niet ongewoon dat zonnepanelen verkeerd worden geïnstalleerd of van inferieure kwaliteit zijn. De grote vraag en werkdruk kunnen ook gevaarlijk zijn voor de installateurs zelf.

In de afgelopen twee jaar heeft de Arbeidsinspectie meer dan 80 ongelukken gemeld die te wijten waren aan onveilige werkomstandigheden. Mensen zijn tijdens hun werk in gevaar gebracht.

Bron: RTL Nieuws - vrijdag 2 juni 2023

Terug naar overzicht