Subsidies en afbouw salderingsregeling voor Zonnepanelen
25-10-2023
Nieuws
Op Prinsjesdag presenteerde de Nederlandse regering de Miljoenennota voor dit jaar. De Miljoenennota voor 2024 richt zich vooral op armoedebestrijding. Het omvat maatregelen om de gevolgen van de energiecrisis en de hoge inflatie aan te pakken. Maar hoe staat het nu met subsidies en financiële regelingen voor zonnepanelen?
Wij zetten het voor u op een rij:
Salderingsregeling nieuws: afbouw van de Salderingsregeling 2025
Een van de belangrijkste ontwikkelingen is het plan van de regering om de salderingsregeling af te bouwen. Dit staat gepland vanaf 1 januari 2025 tot 2031.
Met de salderingsregeling leveren huishoudens en kleine bedrijven om opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Vervolgens kunnen zij de teruggeleverde stroom verrekenen met hun eigen verbruik.
Het plan is het salderingspercentage per jaar te verminderen. Dit zo verandert de salderingsregeling na 2023 (rijksoverheid):
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%
Eigenaren van zonnepanelen krijgen een vergoeding voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Dit is een belangrijk aspect van de regeling, omdat zonne-energie op die manier aantrekkelijk blijft. Het kabinet geeft aan dat investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk blijft, zelfs zonder de volledige salderingsregeling. Dit komt door de dalende kosten en hun toenemende efficiëntie. Onderzoek toont aan dat de panelen zichzelf binnen 7 jaar terugverdienen en gemiddeld 25 jaar meegaan.
Er zijn verschillende financiële regelingen om de aankoop en het opwekken van zonne-energie aantrekkelijk te maken. Hier zijn enkele belangrijke subsidies en regelingen:
-
Energiebespaarlening
Om zonnepanelen te betalen, kunt u gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Hiermee betaalt u energiebesparende maatregelen in of aan uw huis. Hiermee wordt het financieel haalbaarder om zonnepanelen te installeren.
-
Geen btw
Sinds 2023 betaalt u geen BTW op zonnepanelen. Dit nultarief geldt alleen als deze geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren bij de aanschaf.
-
Vergoeding voor Terugleveren van Elektriciteit
Naast de afbouw van de salderingsregeling is er ook goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Zij ontvangen een vergoeding voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 bedraagt deze vergoeding minimaal 80% van het leveringstarief, exclusief belastingen en heffingen. Vanaf 2027 wordt deze vergoeding om de 2 jaar vastgesteld door de minister.
-
Subsidie Zonnepanelen 2023
Naast de salderingsregeling biedt de overheid subsidies en financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen en energiebesparende maatregelen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen subsidie krijgen.
Een bekende subsidie voor bedrijven is de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie), die gedurende 15 jaar een vaste vergoeding per opgewekte kWh biedt. Als een onderneming zelf geen geschikt dak heeft is het mogelijk om in samenwerking met anderen van een dak in de buurt gebruik te maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een energiecoöperatie. Energicoöperaties kunnen in aanmerking komen voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE).
Deze regeling ondersteunt energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren die hernieuwbare elektriciteit willen opwekken via zonne-energie, windenergie of waterkracht binnen hun eigen leefomgeving, zoals bepaald door een postcoderoos.
Subsidies Zonnepanelen Particulieren
Particulieren hebben ook toegang tot diverse financiële voordelen.
De overheid biedt verschillende lokale voordelen en subsidies om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld via de Duurzaamheidslening, waarbij je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen. Het leenbedrag varieert van €2.500 tot €25.000, met looptijden van 10 of 15 jaar.
Daarnaast zijn er gemeentelijke stimuleringsregelingen die het onderhoud, de renovatie of restauratie van je woning financieren, inclusief zonnepanelen.
-
Welke gemeente geven subsidie op zonnepanelen?
Het aanbod aan subsidies kan per gemeente sterk variëren. Om te ontdekken welke subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente, kun je gebruikmaken van de Energiesubsidiewijzer, een handige online tool. Deze tool toont alle regelingen voor energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelensubsidies, per gemeente. Let op: budgetten en voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van je regio.
-
Raadpleeg actuele informatie over subsidies
Controleer altijd welke subsidies beschikbaar zijn op het moment van installatie, want de regelingen kunnen veranderen. Raadpleeg recente informatie en neem contact op met lokale instanties voor actuele informatie over subsidies en regelingen.
Terug naar overzicht