Skip to main content Door naar footer

Gevolgen van een faillissement?

Het faillissement van uw leverancier is een reëel risico wanneer u investeert in zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen of andere duurzame energie producten. Onder andere in 2023 was een enorme toename van faillissementen. Dit had onder meer te maken met het stopzetten van de corona-steun, de steeds hogere kosten waar organisaties mee te maken hebben en de onzekerheid rondom de salderingsregeling, heeft de markt doen instorten. Een garantie voor energie producten tegen een faillissement is moeilijk om aan te komen, behalve bij de SGZE.

Wanneer uw leverancier failliet gaat, heeft de curator de taak om openstaande vorderingen te innen en de schulden af te handelen. In de wet is de volgorde van betaling vastgelegd. Zo hebben de werknemers van het bedrijf en de belastingdienst altijd voorrang.

De consument is in de meeste gevallen de laatste schuldeiser die terugbetaald wordt. Als er niet genoeg geld overblijft om de consument terug te betalen, dan raakt u mogelijk het volledige aanbetalingsbedrag kwijt.

Bij aankoop van een zonnepanelen systeem of andere duurzaam energiesysteem loopt u het risico dat u door het faillissement van uw leverancier de aanbetaling kwijtraakt. Wanneer uw systeem al geïnstalleerd is loopt u het risico dat u geen aanspraak meer kunt maken op toekomstige garanties. U draait dan zelf op voor kosten van reparatie of vervanging.

U investeert natuurlijk in zonnepanelen omdat deze zich terugverdienen en om te besparen op uw energierekening. Deze systemen moeten tientallen jaren blijven functioneren. Het is dus noodzakelijk dat u van garanties uit kunt gaan, ook wanneer uw installateur failliet gaat. Als u onderdelen zelf moet laten repareren of vervangen, dat verlengt dit uw terugverdientijd. Dat is zonde en onnodig.

U dekt uw financiële risico’s af door te kiezen voor een deelnemer van Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Allereerst hebben deze hun financiële gezondheid, kwaliteit en ervaring aangetoond, waardoor de kans al kleiner is dat u met een faillissement te maken krijgt.

Mocht dit toch gebeuren, dan dekt SGZE het aanbetalingsrisico af en zorgen wij ervoor dat u uw toekomstige garanties behoudt. Wij wijzen een andere leverancier uit ons collectief aan om uw fabrieksgarantie te behandelen. U heeft dan altijd met een professionele partij te maken.