Skip to main content Door naar footer

Waar moet u op letten als u warmtepanelen laat plaatsen?

Alhoewel warmtepanelen tot dusver nog redelijk onbekend zijn gebleven, zullen ze een belangrijk onderdeel van de energietransitie in de toekomst spelen. Echter wilt u wel eerst weten waar u aantoe bent als u warmtepanelen wilt laten plaatsen.

Daarom geven we hier alvast wat tips om een goed geïnformeerde keuze te maken. Vraag een offerte via de SGZE aan om een prijsindicatie te krijgen. Ook kunt u bij de aangesloten bedrijven terecht voor het inwinnen van advies.

Kosten warmtepanelen

Veel warmtepanelen lijken op elkaar, maar hebben grote verschillen in het vermogen en de efficiëntie. We kunnen daarom alleen een algemene inschatting geven van de kosten van warmtepanelen. Als u een offerte aanvraagt krijgt u een specifiek bedrag dat is berekend voor uw woonsituatie.

Een infrarood warmtepaneel kost zo’n € 500 - € 1.000. U heeft er over het algemeen één tot twee per kamer nodig.

Waar plaats ik het warmtepaneel?

Omdat infrarood warmtepanelen via stralen alleen het oppervlakte opwarmen is het goed om na te denken over waar u het plaatst. Traditionele verwarming verwarmt de lucht in de kamer. De infrarood panelen doen dit niet. Ze verwarmen de oppervlakten waar de straling tegenaan komt zoals uw huid of een meubel.

Door dit gegeven is een plafondmontering een veel gemaakte keuze. Het bereik van het warmtepaneel is meestal optimaal op deze manier omdat het vanaf boven een groot oppervlakte bereikt. Kies een plek dat er een gelijkmatige verwarming plaatsvindt.

Zorg dat er geen obstakels tussen het paneel en de rest van de kamer staan. Let op: het vlak van het paneel wordt warm.

Overweegt u warmtepanelen? Vraag altijd aan uw leverancier of deze is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Zon & Energie. Dan weet u zeker dat u garantie heeft op onder meer uw aanbetaling. En loopt u geen risico. Vraag nu een offerte aan!

Juiste vermogen voor de kamer

Als u in het bereik van de infrarood panelen staat is het aangenaam. Staat u buiten het bereik dan voelt u de warmte niet. Laat de installateur afwegen wat het juiste vermogen is voor de kamer. Dan weet u zeker dat het paneel de ruimte aankan en dat u optimaal geniet van de verwarming.

Soms is het verstandig om het paneel lager te hangen als het plafond hoger is dan 3 meter.

Laat het warmtepaneel opgaan in de omgeving

Het liefst verwijnt een warmtepaneel in de rest van de kamer. Maar is het mogelijk om een warmtepaneel op te laten gaan in de omgeving? Gelukkig wel. Zo zijn er diverse materialen beschikbaar om het beter bij het interieur te laten passen. Denk aan glas of kunststof.

Ook heeft u de keuze om een print op het vlak van het paneel te zetten. Zet er een leuk schilderij op of iets anders dat goed bij het interieur past. Een spiegelend vlak is ook mogelijk.

Plaats alleen een warmtepaneel met een aanbetalingsgarantie

Infrarood warmtepanelen zijn een geldbesparende keuze op de lange termijn, waarbij u ook een goede keuze maakt voor het milieu. Het verwarmt op een efficiënte manier de ruimte als bijverwarming en in uitzonderingen als hoofdverwarming.

Over het prijskaartje hoeft u zich gelukkig geen zorgen te maken. Als u een installateur kiest die is aangesloten bij de SGZE geniet u van een aanbetalingsgarantie, fabrieksgarantie en geschillencommissie.

U kunt bij de SGZE terecht voor warmtepanelen en overige energieproducten zoals warmtepompen en zonnepanelen. Vraag gerust een offerte aan!